Het Steen, een nieuwe toeristische poort voor Antwerpen, in tunable white verlichting

Het Steen, een nieuwe toeristische poort voor Antwerpen, in tunable white verlichting

Over dit project

In Antwerpen is het gerestaureerde en vernieuwde 't Steen aan de Schelde hét toeristische onthaalcentrum voor bewoners en bezoekers. Iedereen kan er terecht voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Om het nieuwe onthaalcentrum ook letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, liet de stad een lichtontwerp en realisatie door Spectrum maken.

  • Klant Stad Antwerpen
  • Type Architecturale verlichting, Masterplan licht, Verledden
  • Jaartal 2022

Aanlichting van een gerestaureerd en nieuw bouwwerk

Het nieuwe Steen bestaat uit een gerestaureerd en een nieuw volume. Het lichtontwerp verenigt de verschillende bouwstijlen tot één aangelicht geheel na zonsondergang, waarbij elk deel zijn eigen passende sfeer krijgt door middel van verschillende lagen en tinten van wit licht. In dit ontwerp maken we gebruik van innovatieve ledtechnologie genaamd 'Tunable White', waarmee verschillende tinten wit licht worden geproduceerd om de zandsteen optimaal tot zijn recht te laten komen.

Accenten leggen met lichttinten

De aangelichte burchtwal heeft de uitstraling van een onneembare waterburcht aan het Steenplein. Via de opgang wandel je voorbij het standbeeld de Lange Wapper door een verlichte poort de 19de-eeuwse binnenplaats op in de volgende lichtsfeer. Het intieme karakter in dit ‘straatje’ komt tot zijn recht door de accentverlichting van architectonische details.

Met het gebruik van Tunable White worden de verschillende bouwlagen zichtbaar gemaakt.

Via de tweede poort langs de opgang bereik je het nieuwe gebouw. Hier werd er gekozen voor een egale aanlichting die een geheel met de burchtwal aan het Steenplein vormt. Het contrast van de schaduwwerking tussen de verschillende delen ervan geeft vorm aan de nieuwe toren. De opgang die als een wandelpad de verschillende delen verbindt, wordt in een neutrale wittint verlicht.

Delen van de burchtwal liggen vandaag verscholen onder de Scheldekaaien en in de straten nabij het Steen. Het lichtontwerp wil die delen na zonsondergang op een gepaste wijze zichtbaar maken voor bezoekers en bewoners.

Bekijk de reportage: Lichtjes van de Schelde' - Een Succesvolle Realisatie!

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63