Spectrum
Belgian flag

Relighting Romboutstoren en kathedraal

Verledding en optimalisatie lichtbeeld voor de 500 jarige toren te Mechelen

De Stad Mechelen gaf Fluvius in mei 2019 de opdracht voor de relighting van de Romboutstoren en -kathedraal. Spectrum maakte het lichtontwerp voor de verledding en optimalisatie van het lichtbeeld in opdracht van Fluvius. De relighting herstelt en optimaliseert het originele ontwerp van Roland Jeol. De toepassing van verschillende tinten wit licht creëert dieptewerking op de verschillende niveaus van de toren. De toren is opnieuw een lichtbaken in de nacht en de kathedraal zorgt voor sfeer en beleving na zonsondergang in zijn omgeving.

Bekijk alle foto`s

Toren wordt 500 jaar

De relighting van het monument kadert in het duurzaamheidsplan van de Stad Mechelen. De openbare verlichting in de stad wordt op grote schaal en op korte termijn verled. De aanwezige lichttechniek op de toren was verouderd en het energieverbruik niet meer verantwoord.
De 500ste verjaardag van de toren in juni 2020 was het ideale moment om het lichtbeeld van de toren en kathedraal in ere te herstellen.

Optimalisatie lichtbeeld en nieuw sturingssysteem

Op basis van de originele plannen van R. Geol en de aanpassingen van S. Antico berekende Spectrum welk type LED armatuur geschikt was om vanop de bestaande locaties eenzelfde lichtbeeld te bereiken. Lichtontwerpers Barbara Van den Broeck en Ben Boving optimaliseerde het lichtbeeld zodat kathedraal, toren en de openbare verlichting in de omgeving een harmonieus geheel vormt. Het plein en de omliggende straten werden van nieuwe LED verlichting voorzien.
Het ontwerpteam van Fluvius optimaliseerde de gehele installatie. Kasten, bekabeling, beugels en masten werd vervangen en volgens de regels van goed vakmanschap gemonteerd. Alle keuzes werden afgestemd met de betrokken erfgoedconsulenten, brandweer, kerkbestuur en de Stad Mechelen.
De nieuwe sturing laat toe de verlichting te dimmen en uit te schakelen volgens de wens van de stad. Aparte aansturing van verschillende niveaus en gevels is mogelijk.

Bijzonder gebouw vraagt bijzondere aanpak van uitvoering

Aannemer Maes Industriële Verlichting kreeg de opdracht voor uitvoering. Kosten nog moeite werden gespaard. De inzet van alpinisten voor het monteren van moeilijk bereikbare locaties van armaturen zorgde voor snelle vooruitgang in de werken. Onder het motto “out with the old, in with the new” werd de hoogwerker op de vrachtwagen van 103m van Maes Hoogwerkers en Montaco ingezet om het nieuwe materiaal helemaal naar de top van de toren te brengen en het oude materiaal naar beneden.
Tijdens meerdere proefopstellingen vooraf werden de juiste locaties van armaturen bepaald. Het uitrichten en het instellen van de juiste lichtintensiteit voor elk armatuur gebeurde in fases tijdens een aantal nachten in juni en juli door Barbara en Ben samen met de teams van Fluvius en Maes Industriële Verlichting.