Spectrum
Belgian flag

In de schijnwerpers: ‘Het Steen’

Een nieuwe toeristische poort voor stad Antwerpen

In Antwerpen zal het vernieuwde ‘Steen’ aan de Schelde hét toeristische onthaalcentrum worden voor bewoners en bezoekers. Ze kunnen er terecht voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Om het nieuwe onthaalcentrum ook letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, liet de stad een lichtontwerp door Spectrum maken.

Belichting van een gerestoreerd en nieuw bouwwerk

Het nieuwe Steen bestaat uit een gerestaureerd en een nieuw volume. Het lichtontwerp verenigt de verschillende bouwstijlen tot één belicht geheel na zonsondergang waarbij elk deel zijn eigen passende sfeer krijgt door middel van verschillende lagen en tinten van wit licht. In dit ontwerp maken we gebruik van innovatieve ledtechnologie ’Tunable White’. Deze technologie kan verschillende tinten wit licht produceren waardoor de zandsteen optimaal tot zijn recht komt.

Accententen leggen met lichttinten

De burchtwal krijgt de uitstraling van de oninneembare waterburcht aan het Steenplein met een egale belichting die de verschillende kleuren van de zandsteen benadrukt door het gebruik van Tunable White of verschil in warmte tinten van het licht.

Via de opgang wandel je voorbij het standbeeld ‘de lange Wapper’ door een verlichte poort de 19de -eeuwse binnenplaats op in de volgende lichtsfeer. Het intieme karakter in dit ‘straatje’ komt tot zijn recht door de accentuering van architectonische details met accentverlichting.

Via de tweede poort langs de opgang bereik je het nieuwe gebouw. Hier kozen we voor een egale aanlichting die een geheel met de burchtwal aan het Steenplein vormt. Het contrast van de schaduwwerking tussen de verschillende delen ervan geeft vorm aan de nieuwe toren. De opgang die als een wandelpad de verschillende delen verbindt, wordt in een neutrale wit-tint verlicht.

Delen van de burchtwal liggen vandaag verscholen onder de Scheldekaaien en in de straten nabij het Steen. Het lichtontwerp wil deze delen na zonsondergang op een gepaste wijze zichtbaar maken voor bezoekers en bewoners.

De uitvoering van het ontwerp houdt, voor zo ver mogelijk, rekening met de heraanleg van de Scheldekaaien en het Steenplein.

Zichtas Het Steen

Bekijk alle foto`s